fbpx

Έρευνα: Πώς επηρεάστηκε το ηλεκτρονικό εμπόριο στη χώρα μας με τον COVID-19

Σε μία ενδιαφέρουσα έρευνα προχώρησε ο GRECA για την αξιολόγηση των επιπτώσεων της επιδημίας του κορονοϊου στο ηλεκτρονικό εμπόριο στην χώρα μας. Στην έρευνα με διάρκεια 18/03 – 21/03 συμμετείχαν 307 επιχειρήσεις τόσο από τα Ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα όσο και τα μέλη του συνδέσμου GRECA.

Το 92% των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι οι τρέχουσες συνέπειες της πανδημίας έχει ήδη επηρεάσει τις επιχειρήσεις ενώ οι κλάδοι που φαίνεται να πλήττονται περισσότερο είναι αυτοί των: Ειδών μόδας, αθλητικών, κοσμημάτων, ειδών σπιτιού, λευκών συσκευών.

Υπήρξαν όμως τελικά κλάδοι που ευνοήθηκαν;

Δεν είναι λίγοι οι κλάδοι που ευνοήθηκαν όμως από τις συνθήκες, αφού παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση παραγγελιών λόγω των προϊόντων που αντιπροσωπεύουν και του γεγονότος ότι μένουμε σπίτι. Σημαντική αύξηση είδαν τα διαδικτυακά σούπερ μάρκετ/παντοπωλεία με δυνατότητα παράδοσης στο σπίτι, καθώς η ανάγκη σε τρόφιμα σε συνδυασμό με την ανάγκη να παραμένουμε σπίτι εκτόξευσε τις πωλήσεις αυτού του κλάδου. Τα φαρμακεία και γενικότερα τα ηλεκτρονικά καταστήματα με διάθεση ειδών πρώτης ανάγκης όπως μάσκες και αντισηπτικά, παρατήρησαν μία σημαντική αύξηση των πωλήσεών τους λόγω της ανάγκης να προστατευτούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι πολίτες. Επίσης, όλα τα διαδικτυακά καταστήματα με είδη ψυχαγωγίας/διασκέδασης όπως επιτραπέζια παιχνίδια/βιβλία σημείωσαν σημαντική αύξηση, ενισχύοντας τη δημιουργική απασχόληση οικογενειών στο σπίτι. Τέλος, σημαντική αύξηση των πωλήσεων είδαν και τα καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών αφού δεν ήταν λίγοι αυτοί που έσπευσαν σε αγορές κονσολών παιχνιδιών, τηλεοράσεων αλλά και ηλεκτρονικών υπολογιστών, με την πώληση laptop να παρουσιάζει και αυτή σημαντική αύξηση λόγω της ανάγκης των υπαλλήλων εταιρειών να δουλεύουν από το σπίτι.

Τελικά να προχωρήσω στη δημιουργία νέου e-shop ή στην αναδιαμόρφωση του υπάρχοντος;

Ανεξάρτητα με το αν το υπάρχον ηλεκτρονικό σας κατάστημα (ή αυτό που πρόκειται να δημιουργήσετε) ανήκει σε κλάδο που ευνοήθηκε από την υπάρχουσα κατάσταση, είναι μοναδική ευκαιρία να εκμεταλλευτείτε το “μούδιασμα” της αγοράς για αναδιάρθρωση της επιχείρησής σας. Πριν λίγες ημέρες δημιουργήσαμε ένα ενδιαφέρον άρθρο σχετικά με το πόσο κατάλληλη είναι η χρονική στιγμή για δημιουργία ενός e-shop.