fbpx

Είναι η κατάλληλη ώρα να επενδύσεις στο PWA; Σου λύνουμε τις απορίες!

Τα Progressive Web Applications (PWA) είναι αναμφισβήτητα το επόμενο βήμα στο eCommerce. Αν είσαι κάτοχος ενός Magento 2, πιθανώς ήδη να σκέφτεσαι το επόμενο βήμα, αν αξίζει την όλη επένδυση και πόσο τελικά θα χρειαστεί να επενδύσεις σε όλο αυτό.

Που βρίσκεται το PWA αυτή τη στιγμή;

Μπορούμε να βρούμε αρκετά παραδείγματα ηλεκτρονικών καταστημάτων σε PWA στο διαδίκτυο, αρκετά είναι επιτυχημένα, κάποια προσπαθούν να βρουν τα βήματά τους και κάποια δεν κατάφεραν καν να φτάσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα και αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Στη χώρα μας, δεν υπάρχει ακόμη κάποιο επιτυχημένο παράδειγμα αφού όλες οι προσπάθειες να υϊοθετηθούν υλοποιήσεις (κυρίως εταιρειών του εξωτερικού) έπεσαν στο κενό και παρουσιάστηκαν με πολλαπλά προβλήματα. Γιατί όμως μπορεί να συμβαίνει αυτό;

Το PWA μπορεί να υλοποιηθεί ρεαλιστικά στα δύο ακόλουθα σενάρια:

  • Μπορεί να είναι κατάλληλη επιλογή για μικρότερα καταστήματα, που δεν έχουν πολλές προσαρμοσμένες (custom) λειτουργίες ή δεν βασίζονται σε πολλές διασυνδέσεις με εξωτερικά συστήματα.
  • Μπορεί να είναι επίσης μία επιλογή για μεγαλύτερα καταστήματα που επιθυμούν και μπορούν να αντέξουν την υϊοθέτηση της headless αρχιτεκτονικής και προσβλέπουν να δημιουργήσουν μία απόλυτα προσαρμοσμένη (custom) εμπειρία στον χρήστη.

Και για τα δύο παραπάνω σενάρια, υπάρχουν εταιρείες που μπορούν να απορροφήσουν τα κόστη υλοποίησεων και συντήρησης μίας headless αρχιτεκτονικής. Αξίζει όμως τον κόπο να το κάνουν τώρα;

Η υϊοθέτηση του PWA στα επόμενα χρόνια είναι μονόδρομος για την αγορά του eCommerce. Αυτό διαφαίνεται από τον τρόπο που το PWA καταφέρνει να κερδίζει έδαφος στην παγκόσμια αγορά του eCommerce. Το ερώτημα είναι αν θες να είσαι ένας από αυτούς που επιθυμούν να το υϊοθετήσουν νωρίς και να προσαρμοστούν σε αυτό ή να περιμένουν να ωριμάσει σαν ιδέα και υλοποίηση και να προχωρήσουν τότε σε μία επένδυση.

Θες να είσαι από τους πρώτους που θα το υϊοθετήσουν ή θες να περιμένεις να ωριμάσει στην αγορά του eCommerce;

Είναι ένα ερώτημα που είναι δύσκολο να απαντηθεί αφού εξαρτάται από την πολιτική της κάθε εταιρείας. Δεν υπάρχει σωστό ή λάθος, για την απόφαση αυτή όμως θα πρέπει να συνυπολογιστούν τα ακόλουθα:

  • Η εταιρεία που θα επιλέξει την υϊοθέτηση του PWA, θα πρέπει να είναι σωστά δομημένη και απόλυτα εξοικειωμένη με τις διαδικασίες eCommerce που ακολουθεί.
  • Θα πρέπει η εταιρεία να συνυπολογίσει τον χρόνο που απαιτείται για μία ομαλή μετάβαση στο PWA και την εξοικείωση/εκπαίδευση του προσωπικού της.
  • Πρόκειται για μία τεχνολογία που απαιτεί τακτικές ενημερώσεις (updates) και εντατική τεχνική υποστήριξη ώστε να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία της.
  • Είναι μία τεχνολογία, η οποία μπορεί να υποστηριχθεί μόνο από καταρτισμένους τεχνικούς και εταιρείες με έμπειρους developers

Ποιο είναι το κύριο πλεονέκτημα του PWA σε σχέση με τις εφαρμογές κινητών ή με μία responsive σχεδίαση;

Το PWA κερδίζει έδαφος λόγω των πολλαπλών πλεονεκτημάτων που προσφέρει σε σχέση με τις εφαρμογές κινητών ή με τους διαδικτυακούς τόπους που παραδοσιακά υποστηρίζουν μια προσαρμοστική (responsive) σχεδίαση.

Ο παρακάτω πίνακας θα σε βοηθήσει να κατανοήσεις καλύτερα τα οφέλη του PWA σε σύγκριση με τις άλλες δύο λύσεις:


Ήξερες ότι… Read More
Η BitMyJob είναι η πρώτη εταιρεία στη χώρα μας που παρουσίασε ολοκληρωμένη λύση PWA για eCommerce της ελληνικής αγοράς στην Digital & Marketing Expo που διοργανώθηκε το Νοέμβριο του 2019 στο Ζάππειο.

Έχει το PWA αξία μόνο για τις κινητές συσκευές; Ποιο το πλεονέκτημα για τους επισκέπτες από desktop;

Αρχικά το PWA κέρδισε έδαφος για λύσεις γύρω από τις κινητές συσκευές και εστίασε στα πλεονεκτήματα που προκύπτουν από τη χρήση του στους χρήστες των κινητών συσκευών. Παρόλα αυτά, με τις βελτιώσεις στην απόδοση που φέρνει το PWA, είναι εξίσου σημαντική και η βελτίωση της εμπειρίας στους χρήστες των desktop.

Όλο και περισσότεροι browsers αρχίζουν να υποστηρίζουν το PWA σε desktop περιβάλλον με αποτέλεσμα η εμφάνιση ολοκληρωμένων λύσεων PWA (desktop/mobile) να είναι πιο κοντά από ποτέ.

Δεν χρειαζόμουν την υλοποίηση εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα όλο αυτό τον καιρό, γιατί να τη χρειάζομαι τώρα;

Παρόλο που μπορεί να αισθάνεσαι ότι δεν είναι απαραίτητη μία εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα, οι χρήστες που επισκέπτονται τον διαδικτυακό σου τόπο ίσως έχουν άλλη γνώμη. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι αν ρίξεις μία ματιά στο Google Analytics, η πλειοψηφία των επισκεπτών χρησιμοποιεί το κινητό τηλέφωνο για περιήγηση στις σελίδες του ηλεκτρονικού σου καταστήματος. Με την ίδια βεβαιότητα, θα παρατηρήσεις ότι ο ρυθμός μετατροπών είναι πολύ χαμηλότερος σε σύγκριση με αυτόν από τις επισκέψεις desktop. Με άλλα λόγια, οι χρήστες ψάχνουν μία πιο άνετη εμπειρία για να πραγματοποιήσουν την αγορά τους.

Με το PWA, η εμπειρία στις κινητές συσκευές αυξάνεται δραματικά και προσφέρει κατά πολύ υψηλότερα ποσοστά μετατροπών. Πρόκειται για την αρχή του τέλους της προσαρμοστικής (responsive) σχεδίασης.

Γιατί PWA και Bitmyjob πάνε μαζί;

Η Bitmyjob είναι η πρώτη εταιρεία στη χώρα μας που πίστεψε στο PWA και εκπαίδευσε έγκαιρα το προσωπικό της. Κατά τη διάρκεια της eCommerce & Digital Marketing Expo το Νοέμβριο του 2019 στο Ζάππειο, παρουσίασε το πρώτο ολοκληρωμένο ελληνικό ηλεκτρονικό κατάστημα σε PWA και έκλεψε τις εντυπώσεις. Το εξειδικευμένο και πιστοποιημένο προσωπικό της Bitmyjob είναι σε θέση να σχεδιάσει και να υλοποιήσει premium λύσεις eCommerce. Εμπιστεύσου την Bitmyjob και μίλα μας για το επόμενο project σου!